Wij zijn wij?

Wij zijn Ans en Marc Schellekens. Honden zijn onze grootste hobby en wij zijn daar op verschillende vlakken intensief mee bezig. Allereerst zijn daar onze eigen honden, vier Border Terriërs en twee Saarlooswolfhonden. Met onze honden bezoeken wij shows, fokken we af en toe een nest en doen we diverse activiteiten zoals Agility en Obedience met ze.

Wij zijn beiden gediplomeerd instructeur Agility en hebben jaren les bij de KC Noordwest Veluwe gegeven. Ook hebben wij ringtraining en gehoorzaamheid gegeven.

We hebben alletwee de cursussen AKK (Algemene Kynologische Kennis) en E&B (Exterieur en Beweging) met succes gevolgd.

Ans is keurmeester voor de Hovawart, de Saarlooswolfhond en de Beauceron. Zij is bestuurslid geweest van de Hovawart Club Nederland (HCN) en heeft heel veel jaren in de fokcommissie van de Hovawart Club Nederland gezeten.
Marc is bestuurslid geweest bij de K.C. Noord-west Veluwe en de Hovawart Club Nederland en heeft jarenlang clubmatches en (nationale) wedstrijden georganiseerd.

Samen met Lida & Jan Reeskamp hebben Ans en Marc de stichting Kynokien opgericht. Het doel van deze stichting is het bevorderen van kynologische kennis. Dit doen zij door het organiseren van workshops, lezingen en cursussen. Ans en Marc geven daar les in onder andere Bouw & Beweging, voorbereiding op het keurmeestersexamen, EHBO bij honden, fokken, Basiscursus Fokken en Houden van Honden (BFH) en Voortgezette Kynologische Kennis (VKK).

Meer informatie over Kynokien is te vinden op www.kynokien.nl

Onze kennelnaam

Toen wij besloten om met Ottelien een nest te gaan fokken, leek het ons leuk een eigen kennelnaam te hebben. Voor de Border Terriërs moest dat natuurlijk iets Engels zijn. We wilden een naam met een bijzondere betekenis  Wij zijn allemaal gek op Ierland en op whiskey, dus zijn we in die richting gaan zoeken. Zo kwamen we uit op:

Mountain Dew

Letterlijk vertaald betekent dit “dauw op de berg”, maar het heeft ook een tweede betekenis. Mountain Dew is in Ierland de naam voor illegaal gestookte whiskey. Zo is onze kennelnaam ontstaan.

Voor de Border Terriërs is de naam heel passend, voor de oorspronkelijk uit Duitsland afkomstige Hovawart minder voor de hand liggend. Maar om een tweede kennelnaam speciaal voor de Hovawarts te nemen vonden wij ook overdreven. Inmiddels is de naam Mountain Dew ook een begrip bij de Hovawarts geworden. En in 2020 is het eerste nest Saarlooswolfhonden geboren met de kennelnaam Mountain Dew.

Sinds 2010 is onze dochter Marloes mede- eigenaar van de kennelnaam.

Hoe wij fokken

Wij hebben inmiddels achttien nesten gefokt. Eenmaal met de Saarlooswolfhond (het P-nest), tweemaal met de Hovawart (Het D-nest en het G-nest) en vijftien keer met de Border Terriër. In mei 2022 is ons meest recente nest geboren, het R-nest (Border Terriërs).

Fokken doen wij altijd heel bewust. Gezondheid en karakter staan bij ons voorop. Wij willen gezonde, vriendelijke en open pups fokken. Wij fokken alleen met honden die voldoen aan de eisen die door de rasverenigingen gesteld worden. Wij zijn sinds 1984 lid van de Nederlandse Border Terriër Club (NBTC) De reuen die wij uitzoeken moeten wat betreft gezondheid, karakter en exterieur passen bij de teef.

Socialisatie van de pups vinden wij erg belangrijk. Alle nesten groeien in huis (woonkamer) op. Ze wennen direct aan alle huiselijke geluiden en omstandigheden. We spelen veel met ze, zowel binnen als in de tuin. We brengen ze in contact met mensen (zowel volwassenen en kinderen) en met andere honden. Zodra ze geënt zijn gaan ze buiten mee wandelen aan de riem, mee met de auto en op bezoek bij kennissen. Ze leren al basis-commando’s zoals “hier”, “zit” en “nee”. Ze leren netjes eten uit een eigen bakje, ze worden gekamd en geborsteld en in de bek en oren gekeken.

Op de pagina’s over Onze nesten is uitgebreid te zien hoe onze nesten opgroeien.

We blijven zoveel mogelijk contact houden met de nieuwe eigenaren. We helpen met het plukken van de honden en we zijn altijd bereid vragen te beantwoorden en adviezen te geven. Zo nu en dan organiseren we een reünie met de nesten.