Mountain Dew F-nest - Week 1

21 februari 2006

Eindelijk is het begonnen. Net na middernacht beginnen de persweeën en om 0:15 wordt de eerste pup geboren, een teefje van 185 gram. Dan laat Vesta ons lang wachten. Pas na meer dan een uur komen er weer weeën en om 1:55 wordt een reu van 217 gram geboren. Dan komt om 2:12 een teefje van 200 gram. Om 2:53 komt nummer vier: een reutje van 172 gram. Het gaat voortvarend; een reu van 214 gram wordt om 3:22 geboren. Alles blijft verder rustig, Vesta vertoont geen verdere weeën meer en de pups drinken en slapen lekker. Om 5:00 uur proberen we te gaan slapen.

De dag is goed gegaan. Vesta is een prima moeder en verzorgt de pups goed. Jason heeft bij de pups mogen kijken, Vesta vindt dat geen probleem. Alles ziet er gezond uit. Nu moeten we allemaal wat uitrusten. Ans slaapt vannacht voor de zekerheid bij de pups.

22 februari 2006

Het leven van de pups bestaat uit drinken, slapen en gepoetst worden. Voor Vesta was het een dag om uit te rusten van alle vermoeienissen van de bevalling. De melkgift komt goed op gang. De pups vallen na het drinken verzadigd in slaap. Het is een heel tevreden nest. Er wordt alleen wat geprotesteerd als ze aan het dringen zijn om de tepels. Er willen er altijd wel een paar dezelfde tepel hebben. Alle pups zijn in gewicht toegenomen.

Vesta is een hele goede moeder. Ze houdt de pups heel goed schoon. Wij mogen alles met de pups doen, zolang we ze maar niet uit de kist halen, dan wordt ze onrustig. Vesta wordt de eerste dagen nog erg verwend, eten en drinken op bed (in de kist), alleen voor haar behoeften gaat ze ven naar buiten en dan zo snel mogelijk weer terug om de pups te tellen.

23 februari 2006

Vesta is weer helemaal uitgerust. Vlak na de bevalling wilde ze alleen maar vloeibare zaken hebben zoals bouillon en water. Nu eet ze ook weer normaal en dat is goed voor de melkproductie. We blijven haar extra veel drinken aanbieden. We nemen ook regelmatig de temperatuur op van Vesta. Zo kunnen we goed in de gaten houden of ze gezond blijft.

De pups kruipen nu al door de hele werpkist. De grootste kruipen zelfs al helemaal over de rug van Vesta heen. Ze gaan ook steeds vaker tussen haar voorpoten liggen. Wanneer Vesta op haar zij ligt is het voor de pups geen probleem meer om de onderliggende tepels te vinden. Er is er ook eentje bij die kan tellen! Ze zijn met z’n vijven en er zijn 6 uitstekend functionerende tepels. Deze pup wisselt snel van tepel wanneer het zogen bijna voorbij is en profiteert zo van de voeding uit 2 tepels!

24 februari 2006

Alle pups zijn weer goed gegroeid, bijna allemaal wegen ze nu 135% van hun geboortegewicht. Vesta heeft meer dan voldoende melk en de pups genieten daar met volle teugen van. Het komt zelfs hun neus uit! Vandaag hebben Marloes en Jeroen op de pups gepast, ze hebben het leuk gevonden en goed gedaan.

25 februari 2006

Het beginnen al hele hondjes te worden. Ze krijgen al een eigen willetje. Sommigen vinden het maar niks om gepoetst te worden door Vesta en moeten door haar in een houdgreep worden genomen. Vesta kan ze gelukkig wel aan! Ze houdt het nest brandschoon. Behalve dagelijks een schoon kleedje hoeven we nog niet veel te doen. Het blijft leuk om naar ze te kijken. Aan het gedrag herken je ze al.

Vesta is prima uitgerust en wilde vandaag zelf al weer mee wandelen met de andere honden. Ze genoot van het uitstapje, maar bij het thuis komen wist ze niet hoe snel ze weer bij haar pups moest komen. Ze werden direct geïnspecteerd en getrakteerd op een maaltje. Vesta vindt het nu goed dat we de pups uit de werpkist halen om te wegen.

Tot nu toe zijn de pups dag en nacht rustig en tevreden, ze zeuren nooit.

26 februari 2006

Een rustige dag waarover eigenlijk weinig te vertellen valt. Ze eten, slapen, groeien en zijn tevreden. Pas over een aantal dagen gaan de oogjes open, dat is weer een grote stap voorwaarts.

Het is heerlijk om naar de pups te kijken. Ze kunnen lekker tegen hun moeder aanliggen. Ze herkennen onze geur ook al en zijn steeds rustiger als we ze oppakken.

Tot nu toe zijn de pups dag en nacht rustig en tevreden, ze zeuren nooit.

27 februari 2006

Gisteren zeiden we het al; er gebeurt weinig spannends. Dus ook weinig om over te vertellen. Gelukkig zijn er wel altijd mooie plaatjes. Lisette, de vriendin van Jeroen, heeft weer erg leuke en mooie foto’s gemaakt. Je kunt goed zien dat ze in een week tijd al aardig gegroeid zijn en steeds meer op Border terriërs gaan lijken. Ook worden de kleuren al iets lichter. Maar pas over een paar weken zal te zeggen zijn wat de uiteindelijk kleur zal worden.

De foto’s