Zeven Border Terriërs: het Mountain Dew Q-nest!

Vrijdagavond 5 februari 2021 heeft Jane vier reuen en drie teven gekregen. Dit Mountain Dew Q-nest is het grootste Border Terriër nest dat wij tot nu toe gehad hebben!

Jane was deze keer veel dikker dan bij haar eerdere nesten. Op de echo waren vijf pups te zien, dus we waren al een beetje voorbereid op een flink nest. Maar dat het er zeven zouden worden hadden we niet verwacht. Wij zijn er in ieder geval heel blij mee, en Jane zelf natuurlijk ook.

De bevalling is heel voorspoedig verlopen. 24 uur na een temperatuurdaling begon Jane vrijdagmiddag met de eerste flinke weeën en in het begin van de avond kwam de eerste pup, een teefje. Daarna kwamen nog twee teven en daarna vier reuen. Alle pups zijn heel levendig, gezond en bewegelijk. Ze drinken goed en Jane zorgt er prima voor. Ze heeft gelukkig acht werkende tepels, dus de pups hebben niets te klagen.

Volg de ontwikkelingen rond het Q-nest.

Jaggu bevallen van negen pups!

In de nacht van 26 op 27 februari 2020 heeft Jaggu het Mountain Dew P-nest op de wereld gezet. Ze is de trotse moeder geworden van zes reuen en drie teven.

Na dinsdagmiddag keurig volgens het boekje een temperatuurdaling te hebben gehad, is Jaggu woensdag na het avondeten begonnen met de bevalling. Om 19:15 werd de eerste pup, een teefje, geboren. Daarna werden met tussenpauzen van een tot anderhalf uur de volgende zes pups geboren. Na een pauze te hebben genomen kwamen er ’s ochtends vroeg nog twee pups, de negende en laatste om 7:30. Jaggu had telkens maar heel kort persweeën, de pups waren er allemaal binnen vijf minuten

De pups zijn allemaal heel levendig, gezond en bewegelijk. Ze drinken goed en worden prima door Jaggu verzorgd. Vanaf de eerste pup was Jaggu een hele zorgzame moeder, heel trots op haar kroost. En dat mag ze van ons ook zijn!

Volg de ontwikkelingen rond het P-nest.

Echo laat zien: Jaggu is drachtig!

Jaggu drachtig van het Mountain Dew P-nest

We doen het niet vaak, maar nu waren we zo nieuwsgierig dat we een echo bij Jaggu hebben laten maken om te kijken of ze drachtig is. En ja, er waren direct al vijf embryo’s op het scherm te zien! Op een iets andere plaats was in ieder geval ook nog een embryo te zien. Jaggu is dus definitief drachtig. Het is mooi dat deze dekking geslaagd is en dat we straks een nestje Saarlooswolfhonden kunnen verwachten.

Binnenkort gaan we de werpkist neerzetten om Jaggu daar alvast aan te laten wennen. En dan nog tot eind februari wachten tot het Mountain Dew P-nest geboren gaat worden.

Volg de ontwikkelingen rond het P-nest.

Jaggu gedekt

Eerste nest Mountain Dew Saarlooswolfhonden?

Bij haar vorige loopsheid was Jaggu wel gedekt, maar niet drachtig geworden. In december, 8 maanden later, is Jaggu weer loops geworden. In overleg met de vereniging NVSWH hebben we een geschikte reu gevonden: Malek van de Wolfsdreuvnik. Het klikte direct tussen Malek en Jaggu. Ze speelden fanatiek met elkaar en Malek deed erg zijn best om een dekking tot stand te brengen. De eerste dag lukte dat nog niet, de dag daarna (26 december 2019) is het tot een dekking gekomen.

Nu is het afwachten geblazen. Over ongeveer 4 weken gaan we een echo laten maken, want we willen graag weten of we pups van Jaggu kunnen verwachten.

Volg de ontwikkelingen rond het P-nest.

Mountain Dew O-nest geboren!

Jane moeder van vier pups!

Het Mountain Dew O-nest is geboren. Op zaterdag 16 november 2019 heeft Jane vier pups gekregen, twee reuen en twee teven. De bevalling verliep soepel en vlot. In iets meer dan een uur zijn de pups op de wereld gekomen. Allemaal met een prima gewicht (225-250 gram).

Moeder en kinderen maken het goed. Jane is een heel zorgzame moeder, ze verzorgt ze prima en heeft melk in overvloed. De pups zijn zeer tevreden en al lekker beweeglijk.

Volg de ontwikkelingen rond het O-nest.

Voor alle pups hebben wij al aspirant-eigenaars.

Jane is drachtig!

Echo laat zien dat Jane drachtig is!

Normaal doen we geen echo en wachten we rustig de dracht af. Maar omdat Jane vorige keer leeg gebleven is, wilden we nu zekerheid hebben.

Vanaf de vijfde week is het mogelijk om met een echo te kijken of een hond drachtig is. Daarom zijn we 16 oktober 2019 met Jane naar de praktijk gegaan. De dierenarts heeft haar best gedaan en zag op de echo in totaal vier kloppende hartjes. Dus Jane is in ieder geval drachtig en er zitten minstens vier pups in. Prachtig om dit te zien en ook om te weten dat de dekking nu goed gelukt is.

Nog ruim een maand wachten, dan wordt het Mountain Dew O-nest geboren.

Mountain Dew O-nest op komst?

Als alles volgens planning verloopt verwachten wij half november het tweede nest van Jane

We hebben Jane ditmaal laten dekken door de Duitse reu Mette. Mette, of Falke’s my Dear Admiral von Schneider zoals hij officieel heet, is een hele leuke en fijne Border Terriër, die in afstamming en uiterlijk heel goed past bij onze Jane. De beide honden kunnen het heel goed met elkaar vinden. Dat bleek al toen we in juni op bezoek gingen bij Mette en zijn baasjes.

De dekkingen verliepen heel voorspoedig. De honden kenden elkaar nog en hadden niet veel voorspel nodig.

We hopen dat de dekkingen een goed gevolg hebben, zodat we over 9 weken het Mountain Dew O-nest hebben.

Jaggu gedekt door Moshe

Jaggu is gedekt door Moshe. Het begin van de dracht leek voorspoedig te verlopen, maar uiteindelijk bleek Jaggu toch leeg te zijn.

Jaggu is op een goede leeftijd gekomen voor haar eerste nest. Bij de zoektocht naar een passende reu kwamen we al snel uit op Moshe. Een geweldige rastypische Saarlooswolfhond met een fijn karakter. Ruim voordat Jaggu loops werd zijn we twee keer bij Moshe op bezoek geweest en hebben we samen gewandeld. Het klikte direct tussen beide honden.

Daarna was het wachten op haar loopsheid. Het verloop van de loopsheid gaat bij een Saarloos toch wel anders dan wat wij bij de Border Terriërs gewend zijn. Het duurt langer voordat de vruchtbare dagen bereikt zijn en dan gaat het in een keer heel snel. Op vrijdag nog een relatief lage progesteron waarde en op zaterdag was mevrouw helemaal klaar voor een dekking. Op naar Moshe dus.

Je kon goed merken dat de honden elkaar al kenden en binnen vijf minuten stonden ze gekoppeld. Ook de dag erna ging het zo snel. Op maandag zijn we nog een keer gegaan. Jaggu en Moshe vonden elkaar nog steeds heel erg leuk en het kwam weer tot een dekking. Maar deze keer kon je merken dat er minder animo was. Drie dekkingen is heel mooi en meer dan we gewend zijn.

In de eerste weken na de dekking ging Jaggu zich heel anders dan anders gedragen. Ze werd rustiger en aanhankelijker en deed niet meer zo opdringerig en pesterig naar de andere honden. Ze ging veel beter eten dan ze eerst deed en kwam ook aan in gewicht. Ook verloor ze velpon-achtig slijm, meestal een teken dat een teef echt drachtig is. Maar na zo’n zeven weken ging Jaggu weer haar normale gedrag vertonen en kwam niet meer aan. Ook de ontwikkeling van de melkklieren stopte.

We hadden van te voren gezegd geen echo of röntgenfoto te laten maken, we zouden het wel zien. Maar door de veranderingen in de dracht wilden we nu toch wel zekerheid en hebben we met zeven en halve week een röntgenfoto laten maken. En dat gaf een heel duidelijk resultaat: geen puppies, Jaggu was niet drachtig. Het is niet duidelijk of Jaggu wel echt drachtig geweest is en de pups geresorbeerd heeft of dat het een schijnzwangerschap is geweest. Jammer maar het is niet anders.

We hebben in ieder geval een hoop ervaring opgedaan over de loopsheid, de dekking en de (schijn)dracht bij een Saarlooswolfhond. En dat gaat toch weer anders dan bij de rassen waar we tot nu toe ervaring mee hebben.

Bij een volgende loopsheid van Jaggu gaan we het weer proberen.

Geen O-nest dit voorjaar

Helaas is de dekking van Jane en Mille niet gelukt en is Jane leeg gebleven.

Het zag er allemaal goed uit en Jane vertoonde ook alle tekenen dat ze drachtig was. Haar gedrag was anders, ze was veel slomer en en het begin nam haar omvang ook langzaam toe. Maar wij vonden dat ze na vijf weken niet meer aankwam. Met het vorige nest was Jane met zes weken echt veel dikker in haar middel en was haar buiklijn ook duidelijk gezakt. Nu was dit niet het geval. Om aan alle twijfels een einde te maken hebben we besloten een röntgenfoto te laten maken. Dat gaf de doorslag: er zijn geen pups. Heel jammer, maar je doet er niets aan. Waarom het deze keer niet gelukt is weten we niet, we kunnen geen duidelijke oorzaak aanwijzen. Dit is nu eenmaal een risico bij fokken.

Bij de volgende loopsheid van Jane gaan we het weer proberen. We gaan dan naar een andere reu, de zoektocht hiernaar is al in volle gang.

Mountain Dew Miss Marple gedekt

Op 5 januari 2019 is Mountain Dew Miss Marple (Jane) gedekt door Groundworker Fabulous (Mille)

Begin van dit jaar is Ans met Jane op pad gegaan naar Zweden om Jane te laten dekken door Mille. We hebben Mille al langer op het oog. Mille is een op en top Border Terriër die nog echt mee op jacht gaat. Een echte werkhond dus, met een heel vriendelijk karakter en daarnaast ook nog heel mooi. Hij is een hond die goed bij onze Jane past.

Het was een hele reis naar Zweden met een overnachting bij onze Deense vrienden. Vanwege de afstand en de reistijd was het even spannend of Ans op het juiste moment zou komen.

Zaterdagmiddag was de eerste ontmoeting tussen Jane en Mille. Het klikte direct. Jane wilde eerst nog even de tuin verkennen, toen was ze klaar voor Mille. Binnen tien minuten stonden ze gekoppeld! Zo snel hadden we niet verwacht, maar beter kon natuurlijk niet.

Zondagmiddag namen ze wat meer tijd voor de tweede dekking, maar ook die verliep voorspoedig.

Nu is het afwachten of Jane drachtig is.

Twee sterren

Lyan en Morse hebben als Annie en Sandy opgetreden in de musical ‘Annie’.

Lyan, een van de baasjes van Morse, heeft de hoofdrol gespeeld in de musical ‘Annie’, die door jeugd toneelgroep Fame opgevoerd is. En Morse heeft de rol van het hondje Sandy voor zijn rekening genomen. Het is een complete dinershow met alles erop en eraan! Natuurlijk allemaal heel spannend. En een daverend succes, alle voorstellingen waren uitverkocht.

Helaas zijn wij zelf niet in de gelegenheid geweest om te gaan kijken, maar we hebben alle verhalen al gehoord, het was prachtig!

Eens kijken hoe het verder gaat met de acteercarrière van Lyan en Morse.

Mountain Dew N-nest geboren

We hebben er vier Mountain Dew pups bij! Zaterdag 28 oktober 2017 heeft Jane twee reuen en twee teven op de wereld gezet. Alles is perfect verlopen. Rond drie uur in de middag begon Jane met persweeën, een uur later was de eerste pup er en om half zes was alles achter de rug en lag de kersverse familie lekker in de werpkist. Het zijn zware, gezonde en levendige pups en Jane gedraagt zich als een voorbeeldige moeder. Ze heeft acht werkende tepels, dus de pups zullen niets te kort komen.

We hebben nu vier generaties Mountain Dew in huis, een bijzonderheid. Leuk om het resultaat van 11 jaar fokken bij elkaar te zien. Als de pups wat groter zijn zullen we zeker een familiefoto maken met de vier generaties.

De foto’s van de pups zijn te vinden op de pagina’s van het N-nest

Jaggu

Ans wilde al heel lang een Saarlooswolfhond hebben en ook Marloes was met dit virus besmet. Toen Joscha en Aija, die Ans beiden al jaren kent, een nest zouden krijgen, was de beslissing snel gemaakt: uit dat nest willen we graag een pup!. Nadeel was wel dat het nest in België was geboren, maar gelukkig mochten we van de fokkers heel vaak komen kijken.

Begin september 2017 mochten we Jaggu dan echt gaan ophalen. Om haar te wennen aan de andere honden zijn we met de camper nog een paar dagen in België gebleven en hebben Jaggu en de Borders op neutraal terrein goed kennis met elkaar kunnen maken.

Een Saarlooswolfhond in huis is wel even wat anders dan een Border terriër. Het wolvengedrag zit er echt in en daar moest iedereen zich eerst op instellen. Nu gaat het allemaal heel goed. De Borders zijn een prima voorbeeld voor Jaggu en vooral Fudge heeft als oma de zorg voor Jaggu op zich genomen. En als het nodig is, verdedigt ze Jaggu ook!

We gaan met Jaggu twee keer per week naar puppy les en dat gaat ook heel goed. Jaggu vindt alles leuk, als het maar geen mensen zijn. Daar is ze nog niet zo van gecharmeerd. Maar het gaat steeds beter en wij genieten volop van onze vijf honden..