Mountain Dew F-nest - Week 2

28 februari 2006

We gaan de tweede week in, wat gaat dat snel! Drie van de vijf pups zijn vandaag verdubbeld in gewicht, dat is best snel. De andere twee volgen waarschijnlijk morgen. Op een paar foto’s kan je goed zien dat de oogspleten duidelijker zichtbaar worden. Het zal niet meer lang duren voordat de eerste zijn ogen open gaat doen.

We slapen ’s nachts niet meer beneden, maar komen er midden in de nacht nog wel uit om Vesta uit te laten en nog wat te eten te geven. We hebben een intercom bij de kist staan zodat we horen wat er beneden gebeurt.

1 maart 2006

Buiten sneeuwt het, binnen is het lekker warm. Veel meer nieuws hebben we niet. We wachten op het moment dat de oogjes open gaan. Vesta en de pups zijn nu goed op elkaar ingespeeld. Vesta maakt af en toe de pups wakker wanneer zij vindt dat ze moeten drinken, gevolgd door een verplichte wasbeurt. We gaan zo direct voor de eerste keer de nageltjes van de pups knippen, voordat ze met hun scherpe nageltjes Vesta beschadigen

2 maart 2006

Slapen en eten, dat kunnen ze als de beste. Wat een heerlijk onbekommerd leventje hebben ze nog. Maar ja, als je zoveel moet groeien moet je ook veel slapen en eten. Vesta komt nu wat vaker haar kist uit, maar na zo’n tien minuten gaat ze toch maar weer graag bij haar pups liggen.

Het ploegenrooster dat we afgesproken hebben werkt goed. We zorgen dat er altijd iemand thuis is om naar het kroost te kijken. Het is wel eens schipperen maar iedereen werkt goed mee. Met de pups gaat alles gaat prima en er zijn geen problemen, maar het is wel een veilig idee dat er een oogje in het zeil wordt gehouden.

3 maart 2006

Het is heel belangrijk dat pups al snel aan mensen wennen. We pakken daarom regelmatig een pupje om er lekker mee te knuffelen. In het begin vonden de pups dat maar raar en waren ze onrustig. Nu hebben ze er geen probleem meer mee en vallen soms zelfs in slaap op je borst. Ook Vesta vindt het nu best dat er pups uit de kist worden gepakt.

4 maart 2006

Alle pups zijn nu ruim 2,5 keer hun geboortegewicht. Je ziet ze gewoon groeien. Ze gaan ook proberen te lopen. Tot nu toe was het kruipen, maar nu gaan ze hun pootjes onder hun lijf zetten en komen wat omhoog. Ver komen ze nog niet, dan vallen ze weer om.

Vesta zorgt nog steeds prima voor haar kroost, de werpkist is brandschoon. Wel gaat ze wat vaker bij de pups weg en gaat ze in het andere mandje liggen slapen. Als ze het tijd vindt om te zogen maakt ze alle pups wakker en gaat er lekker voor liggen. Voor ons is het nog steeds heerlijk; we hoeven weinig te doen en kunnen heerlijk genieten.

5 maart 2006

De eerste oogjes zijn vandaag open gegaan. Dat is weer een stapje op de lange weg die ze nog moeten gaan. Veel zien de pups in het begin nog niet, het gezichtsvermogen moet zich nog verder ontwikkelen. Het is wel een schattig gezicht, ze krijgen ineens meer persoonlijkheid.

Vesta eet goed. Normaal krijgt ze twee voedingen van ongeveer 100 gram per dag, nu krijgt ze vier maaltijden van elk ruim 125 gram. Dat betekent 2,5 keer zoveel als normaal. Ze moet heel wat melk geven en heeft daar goed eten voor nodig. Ze wordt beslist niet dik van al dat eten.

6 maart 2006

Allemaal hebben ze nu hun oogjes min of meer open. Hele blauwe, wazig ogen kijken de wijde wereld in. Het is alleen heel moeilijk om het op de foto te krijgen. Zodra ze wakker zijn (en dus hun ogen open doen) zijn ze in beweging. Niet dat ze de kist al door hollen, maar ze bewegen hun kopjes net te veel om een goede scherpe foto te maken. Als ze slapen is dat een stuk makkelijker (en dan zien ze er ook heel lief uit!).

Ze gaan ook steeds meer op eigen benen staan. En dat valt niet mee, die poten doen net iets anders dan ze eigenlijk willen. Maar oefening baart kunst en we verwachten dat ze binnenkort (over een weekje) door de kist gaan stappen.

De foto’s