Mountain Dew G-nest - Dekking & Dracht

De dekking – 7 & 8 februari 2008

Op dinsdag 5 februari vertrokken wij (Ans en Yvonne) met Raya vol goede moed naar Beckum in Duitsland, waar Horant woont. De progesteron test had uitgewezen dat het tijd werd die kant op te gaan. Daar aangekomen bleek Raya daar anders over te denken. Ze was op slag verliefd op Horant, en die liefde was wederzijds, maar een dekking zag ze nog helemaal niet zitten. Ze hebben een paar uur heerlijk gespeeld, maar daar bleef het bij.

De volgende dag stonden we weer bij Horant op de stoep. Raya sleurde ons naar binnen naar haar nieuwe vriend. En weer werd er volop gespeeld. En weer bleef het daarbij.

We hielden de moed er in en togen op donderdag weer naar Duitsland (heen en weer 525 km.). Horant zat al te wachten (ook hij bleef vol goede moed) en Raya sleurde ons weer naar binnen. Natuurlijk werd er weer volop gespeeld, maar Raya toonde zich nu bereidwilliger. ’s Middags was het moment dan eindelijk daar, Horant greep zijn kans en we hadden een dekking! Overigens tot enig ongenoegen van Raya, zij was een beetje overdonderd. Moe maar tevreden gingen we naar huis.

Wij twijfelden of het nodig was om nog een keer die lange reis te maken voor een tweede dekking. We besloten toch te gaan. Het stel was nog even verliefd op elkaar en speelden er weer vrolijk op los. Tot een dekking kwam het echter niet. Voordat we naar huis gingen wilde Yvonne nog een paar foto’s van de beide honden in de tuin maken. De rest was binnen met het papierwerk bezig. Toen kwam de zoon des huizes binnen lopen “Da ist etwas los!”. Wij naar buiten en daar stond Yvonne 80 kilo hond te ondersteunen; Horant en Raya stonden weer gekoppeld. Toen we uitgelachen waren hebben we Yvonne maar een helpende hand toegestoken. Zelfs Raya was vandaag blij!

Zo zie je maar, zelfs een progesteron test is niet meer dan een indicatie. Geduld, niets forceren en de honden zoveel mogelijk hun gang laten gaan levert de beste resultaten.

De eerste weken van de dracht

Na zo’n twee weken begon Raya ander gedrag te vertonen. Ze voelt zich belangrijker dan anders ten opzichte van andere honden, ze ziet ze zelfs niet staan. Bij de buurhond jat ze piepspeeltjes, waar ze normaal een hekel aan heeft. Ze wordt kieskeurig met eten of eet soms helemaal niet.
Aan het einde van de derde week zien we voor het eerst dat ze helder slijm verliest. Dit is een vrij zeker teken dat een teef drachtig is. We wilden eerst nog een echo laten maken maar vinden dat nu niet meer nodig. Haar buikje begint ook al voller te worden.

Ook moeder Lara geeft aan dat er wat aan de hand is met Raya. Raya wordt bij iedere ontmoeting grondig geïnspecteerd. Lara vond het zelfs nodig om een plas op de ligplaats van Raya te doen. Dit terwijl Lara normaal nooit in huis zal

Week 5

We zijn nu halverwege de vijfde week. Het is nu heel duidelijk dat Raya drachtig is. Haar buikje is duidelijk zichtbaar aan het worden en haar middel is verdwenen. Ze krijgt nog niet meer voer dan normaal, dus dat kan niet de oorzaak zijn.

Raya gedraagt zich ook veel rustiger dan normaal. Haar avond-speelkwartiertje slaat ze over en tijdens de wandelingen is het tempo beduidend lager.

Week 7 en 8

Raya groeit nu in een hoog tempo. De pups zijn nu duidelijk te voelen, je voelt ze onder je handen bewegen. Helaas (of juist gelukkig) is niet precies te voelen hoeveel het er zijn. Iedereen doet een gok over het aantal pups dat Raya gaat krijgen; de aantallen varieren van acht tot veertien.

Raya is inmiddels zo rond dat het lopen langzamer gaat, het is meer schommelen dan lopen. Binnen heeft ze het erg snel warm en ligt dan te hijgen. Wanneer ze op moet staan gaat dat met een hoop gekreun en gepuf. Ze moet het toch nog een weekje volhouden.

De kraamkamer is inmiddels helemaal gereed. De werpkist hebben we geleend van de fokker van Lara en zowel Lara als Raya zelf zijn in deze kist geboren. Raya voelt zich al goed op haar gemak in haar “eigen” kamer. Ze heeft de werpkist grondig onderzocht maar heeft nog geen behoefte om er in te gaan slapen.

Week 9

Het zijn met recht de laatste loodjes. Raya ligt regelmatig flink te hijgen en het indalen is al begonnen. Wandelen wil ze eigenlijk niet meer. Even naar het gras, een plas en weer naar huis terug. Ze gaat nu ook zelf in de werpkist liggen, wat ze eerst niet deed. We zijn er allemaal klaar voor: laat de pups maar komen!

De foto’s