Mountain Dew G-nest - Geboorte

7 april 2008 – Tien pups!

Twee dagen eerder dan uitgeteld heeft Raya 10 pups op de wereld gezet. Het begon zondagavond 6 april. Haar temperatuur was gedaald en ze werd erg onrustig. Regelmatig een harde buik, dan weer hier liggen, dan weer daar, krabben, kortom alles wees er op dat er wat ging gebeuren. De hele nacht is ze onrustig geweest, dus wij hadden het idee dat ze maandag overdag wel zou bevallen.

Niets bleek minder waar. Het werd licht en Raya werd rustig. Ze ging weer lekker slapen en heeft de hele maandag geen bijzondere tekenen vertoond. Pas in de avond begon ze weer. Om zes uur kreeg ze een sterke wee, het leek op het begin van de persweeën. Daarna lag ze regelmatig zwaar te hijgen, lag in vreemde houdingen tot ze om een uur of tien echte persweeën begon te krijgen. We hebben haar naar de “kraamkamer” gebracht. Het duurde nog tot tien voor twaalf voor de eerste pup werd geboren: een zwartblond teefje. Zo’n twintig minuten later kwam nummer twee, een zwartblond reutje. Een blond teefje volgt veertig minuten later. Raya ging zeer goed met haar pups om en maakte ze goed schoon.

Toen duurde het langer. Raya had nog wel ween, maar er kwam niets. Rond half drie ’s nacht, na telefonisch overleg, naar de Dierenkliniek in Ermelo, compleet met pups. We waren al voorbereid op een keizersnee, maar de dierenarts wist een blonde reu naar buiten te geleiden. Deze jongen had de weg versperd. Weer terug naar huis om op de rest te wachten, want ook volgens de dierenarts zaten er nog zeker drie a vier pups in.

Toen duurde het nog langer. Raya had geen sterke persweeën meer en tot de ochtend kwam er niets meer. De dierenarts had als limiet zeven uur gesteld en toen dat gepasseerd was zonder een merkbare verbetering maar weer met moeder en pups naar de dierenkliniek. Er lag weer een pup in de weg, die er deze maal niet uit te krijgen was. Dan is er nog maar een manier; een keizersnee. Er blijken nog zeven pups in Raya te zitten. Een blonde reu, die helemaal voor in de baarmoeder zat, blijkt te zijn overleden. De overige zes, inclusief de pup die “vast” zat, maken het goed. Zo hebben we een tiental compleet: 2 blonde reuen, 2 blonde teven, 3 zwartblonde reuen en 3 zwartblonde teven.

Om elf uur in de ochtend komen we weer thuis en gaat Raya met het hele spul lekker in de werpkist. De pups zijn allemaal erg levendig en proberen de hele dag te drinken. Ze zijn ook erg bewegelijk, als je even niet kijkt zitten ze allemaal weer op een andere plek. Dat belooft nog wat!

Met Raya gaat het na de keizersnee ook weer goed. Ze drinkt goed en heeft vanavond een beetje gegeten. Ze verzorgt haar pups goed.

Het was een zware en lange bevalling, zowel voor Raya als voor ons. Gelukkig lijkt alles nu goed te gaan. We zijn in ieder geval heel tevreden met de tien pups.