Mountain Dew G-nest - Week 3

Dag 14

De pups gaan nu zelf plassen en poepen. Ze hebben geproefd van de pap, maar echt enthousiast zijn ze er niet over. Ze vinden de melk van moeder Raya nog steeds lekkerder. En ze hebben er genoeg aan, want Raya doet flink haar best. De pups liggen tussen twee zoogbeurten ruim twee uur te slapen en zijn zeer tevreden. Raya vindt de pups ook steeds leuker. Je merkt duidelijk aan Raya dat ze meer uitgerust is. Een keizersnee is veel belastender voor een hond dan wij eerst gedacht hadden.

De pups “lopen” nu allemaal, wat af en toe een heel komisch gezicht is. Ze krijgen allemaal mooie dichte vachten. Je voelt ook hun tandjes bijna door komen. Dat merk je als ze met je handen spelen. Na het zogen halen we er twee of drie uit de werpkist om even met ze te spelen. Ze komen achter je handen aan en vinden het heerlijk om even hun buikjes gekroeld te worden.

Marc gaat morgen met Fudge, onze Border terriër, naar Denemarken om haar daar te laten dekken. Binnenkort dus weer een nest. Marloes gaat voor dat nest zorg dragen. Doordat de webmaster een paar dagen weg is zal de volgende update even op zich laten wachten.

Dag 16

Het gaat niet goed met Raya. Ze heeft een borstontsteking (mastitis). Een tepel is opgezwollen, rood en keihard. Raya voelt zich duidelijk niet lekker en heeft behoorlijk koorts. Van de dierenarts krijgt ze antibiotica en ontstekingsremmer, verder moeten de pups de ontstoken tepel zoveel mogelijk gebruiken om de bloeddoorstroming te bevorderen. Jammer dat dit nu gebeurt, het liep juist allemaal zo lekker. Het meest vervelende is het wel voor Raya; zij moet erge pijn hebben, maar blijft lief naar de pups en laat ze toch aan haar ontstoken tepel drinken.

De pups eten nu af en toe pap uit een bakje, wat ze steeds netter doen – zelfs wij blijven nu redelijk schoon. Ook zijn we begonnen met vleesvoer. Met het vorige Hovawart nest hebben we hele goede ervaring opgedaan met Carnibest puppyvoer, dus dat doen we nu ook weer. De pups vinden het heerlijk, al is het de eerste keren wel een enorme knoeiboel.

Dag 18

De borst van Raya blijft flink ontstoken. We zijn bang dat de pups niet voldoende melk krijgen en voeren pap en vlees bij. Als we ze ’s avonds wegen blijkt dat onze vrees ongegrond is; ze zijn enorm gegroeid, Raya geeft nog voldoende melk. De pups worden steeds mobieler en klimmen zelf de werpkist uit. Het wordt tijd om de kamerkennel op te zetten. Dat is weer even wennen voor de pups, maar als ze even rondgekeken hebben vinden ze het wel heel mooi, hun wereld is weer een stukje groter geworden.

Vanavond is er voor het eerst bezoek geweest. We waren heel benieuwd hoe Raya en de pups hierop zouden reageren. Alles ging heel goed, de pups maakt het eigenlijk niets uit, Raya moest even wennen maar reageerde verder heel goed.

Dag 19

Vannacht is de ontsteking bij Raya doorgebroken. Dat is wel fijn voor haar, de druk is nu een heel stuk minder. Voor de zekerheid op maandag toch langs de dierenarts, maar alles ziet er heel goed uit. Het zal nog wel even duren voordat alles genezen is, maar Raya voelt zich duidelijk een stuk beter. Ze wordt veel vrolijker en geeft nog meer melk dan eerst. We zijn nu ook met kranten in de kamerkennel begonnen. Het is alsof de pups er op gewacht hebben, ze plassen en poepen nu helemaal zelf en (bijna) altijd netjes op de kranten.

De foto’s