Mountain Dew S-nest - Dekking & Dracht

De dekking – 2-5 april 2024

Ans is altijd heel precies in het uitzoeken van geschikte reuen. Voor Rosie is ze al rond gaan kijken toen Rosie nog geen jaar oud was. Ans heeft een hele mooie passende reu gevonden in Engeland bij Julie, de fokster van Lewis. Deze reu, Glen, is door Julie gekocht en heeft geen verwantschap met onze lijnen. Glen is een mooi gebouwd hondje zonder overdrijvingen en past heel goed bij Rosie. Glen heeft alle eigenschappen die wij graag in onze Mountain Dew Border Terriërs zien.

De verwachting was dat Rosie in mei loops zou worden. Maar de dame had zelf andere plannen en ze werd een maand eerder loops. Wij moesten dus onze agenda aanpassen. We hebben een 10-daagse vakantie om het verwachte dektijdstip heen geboekt. En zo gingen Ans en Marc net voor Pasen met de camper, Jane en Rosie naar Engeland.

4 april, de dinsdag na Pasen, zijn we voor de eerste keer naar Julie en Glen gegaan. Het was al binnen vijf minuten raak. Rosie stond klaar voor Glen en onderging alles heel rustig. Donderdag en vrijdag zijn we nog een keer geweest. Drie goede dekkingen op het juiste tijdstip. Wij zijn heel tevreden en hebben genoten van onze vakantie in een nat, maar heel mooi en gastvrij Engeland. En het eten in pubs is aan te raden (het bier trouwens ook).

Nu wachten we af en houden Rosie goed in de gaten om te kijken of we tekenen van een zwangerschap zien.

Rosie vier weken drachtig

Het is nu vier weken na de eerste dekking en vandaag hebben we heldere afscheiding bij haar gezien. Dat betekent dat het vrijwel zeker is dat Rosie drachtig is!

Een week na de dekking begon het gedrag van Rosie al te veranderen. Ze werd steeds rustiger, speelde bijna niet meer en vond alles best zolang zij maar haar rust had. Nu heeft ze af en toe last van ochtendmisselijkheid en eet ze haar voer met lange tanden op. Haar tepels beginnen zich al duidelijk te ontwikkelen. We hebben ook het idee dat ze wat dikker begint te worden en haar middeltje begint te verdwijnen.

Al met al genoeg tekenen om er van uit te gaan dat ze inderdaad drachtig is.

Rosie vijf  weken drachtig

Rosie blijft veel rustiger dan anders. Ze vindt alles wel best, als ze maar lekker lui ergens kan liggen. Of dat nou op de kamer van Marloes is, beneden op de bank of buiten in het zonnetje, dat maakt niet uit.

De ochtendmisselijkheid is zo goed als over, ze eet weer flink. Wij voeren haar nu Carnibest vers vleesvloeding. Dat doen wij eigenlijk bij al onze nesten, de ervaringen zijn erg goed. En de pups krijgen het straks ook te eten.

Rosie begint langzaamaan dikker te worden (en dat is niet door het voer, ze krijgt nog niets extra’s). Haar tepels worden nog steeds groter. Ook begint ze meer pigment aan haar hoofd te krijgen en beginnen er wat zwarte vlekjes in het haar op haar flanken te komen. Haar moeder Jane heeft dat ook gehad.

Rosie is verder erg tevreden, wel heeft ze het liefste Marloes in de buurt.

Rosie zes weken drachtig

Rosie begint nu duidelijk in omvang en gewicht toe te nemen. Vooral als ze ligt kan je dat heel duidelijk zien. Rosie begint ook steeds meer honger te krijgen. Ze krijgt daarom nu ook tussen de middag een beetje eten om haar voldoende energie voor de zwangerschap te geven. Het haar op haar buik is nu bijna helemaal uitgevallen, waardoor de tepels straks goed bereikbaar zijn voor de pups.

Rosie blijft heel erg rustig, je kunt het bijna lui noemen. Het liefst ligt ze ergens rustig te kijken naar wat er allemaal om haar heen gebeurt. Het zijn nu juist een paar warme, zonnige dagen en dan ligt Rosie lekker in het zonnetje. Rosie wordt wel heel actief als ze maar denkt dat er iets te eten is, dan staat ze vooraan.

Rosie zeven weken drachtig

Rosie groeit gestaag door. Haar middel is nu helemaal verdwenen en haar buiklijn loopt bijna horizontaal. Haar melkklieren zijn al goed ontwikkeld en staan zo goed als klaar voor gebruik. Rosie ondergaat het allemaal heel gelaten. Ze vindt het allemaal best als ze zich maar niet in hoeft te spannen en op tijd haar eten krijgt. Met het warme weer ligt ze vaak buiten in het zonnetje en anders bij Marloes op de kamer. Lekker met Penny op het grote bed.

We hebben een paar dagen geleden de werpkist tevoorschijn gehaald en bij Marloes op de kamer gezet. Rosie vindt het wel interessant en gaat er graag languit in liggen.

We hebben gisteravond voor het eerst puppy’s voelen bewegen. Als je je hand zachtjes op de zijkant van haar buik houdt voel je af en toe iets onder je handen doorgaan. We denken dat we er in ieder geval vier te voelen, maar dat is heel moeilijk met zekerheid te zeggen. Er zit in ieder geval iets in!

Rosie acht weken drachtig

Het gaat heel goed met Rosie. Ze voelt zich prima en ze is nog overal gezellig bij. Ze neemt ook haar rust, wat heel goed is. Rosie krijgt nu vier keer per dag eten. Door de groei van de puppy’s kan ze minder eten in haar maag hebben, maar ze moet natuurlijk wel voldoende eten voor haarzelf en de puppy’s. Ze krijgt daarom meer eten dan normaal, maar dan verdeeld over meerdere maaltijden.

Als Rosie op de bank op haar zij of op haar rug ligt zie je haar buik af en toe bewegen. Ook kan je de pups goed voelen. Maar we kunnen nog niets zeggen over het aantal. Rosie is behoorlijk aangekomen. Een paar dagen geleden hebben we haar gewogen en toen zat ze zo’n 2,5 kilo boven haar normale gewicht!

We gaan nu de laatste week in, over zo’n zeven dagen verwachten we de bevalling. Het begint nu een beetje spannend te worden.